Balanceren kun je leren

Op de een of andere manier kan ik zo’n balk niet voorbijlopen. Eéééven er op staan, mijn balans testen en uitdagen, spelen. Zo ook vorig jaar, tijdens een lang weekend kamperen met vriendinnen. Tussen de pieken van Corona in. Toen alles weer even normaal leek, in balans.

Balans is zo’n ding, het is er altijd. Daar hoef je niks voor te doen. Of je bent in balans, of juist niet.
Iedereen kent het: de ene dag ben je zo erg uit balans, dan het onmogelijk lijkt om het weer terug te vinden. De andere dag is je balans zo ultiem, dat je zo stevig staat als een huis. Niks of niemand kan je laten wankelen.

Balans lijkt gewoon te gebeuren, toch kun je zelf invloed uitoefenen op je innerlijke balans. Als de balans ver te zoeken is, kunnen kleine dingen je helpen om jezelf af te leiden en je patroon te doorbreken. Zo kun je letterlijk ergens anders gaan zitten voor een andere ‘point of view’, een ademhalingsoefening doen, een rondje in de buurt lopen, muziek aanzetten, door de woonkamer dansen, etc. Vaak kijk je daarna net even anders tegen je problemen aan, of is je humeur erop vooruitgegaan.

En soms, soms is uit balans zijn ook oké… Het laat je nadenken en voelen. Ook al voelt het vaak niet prettig om uit balans te zijn, meestal heb je jezelf (als de balans weer terug is) wel beter leren kennen. Dus waarom niet spelen met balans, alsof je op een balk staat boven het water. Laat je verrassen door het moment, wat komt dat komt. Zolang je maar niet in het water valt en helemaal kopje-onder gaat ;).