'Ik ben goed in luisteren!' Are you sure?

Een combinatie van dingen gebeurde. Er waren verschillende veranderingen gaande bij mijn opdrachtgevers waardoor ik me flexibel in allerlei bochten wrong om alles gedaan te krijgen, mijn agenda liep over van allerlei kleine leuke samenkomsten, een vriendin had me net over een te gekke podcast-serie verteld en ik liep wat te snotteren. Dus, eerst maar even een coronatestje doen. De zoveelste deze maand….

Deze keer kreeg ik een dubbele streep te zien, POSITIEF. Niet zo positief dus. Niet wat ik wilde ‘horen’ nu ik rete-druk was en ook weer allemaal sociale activiteiten op de planning had staan. Helaas niks aan te doen, het werd binnen zitten en uitzieken. Licht kon ik niet echt verdragen, dus ik kwam bij podcasts uit. Luisteren, luisteren, LUISTEREN werd mijn motto. Wat een toeval dat die vriendin me nèt over die gave podcast had verteld! Daardoor kwam ik in mijn lijst ook een oude podcast-serie tegen. Ik weet niet waarom, maar ik voelde de drang om deze serie toch even voorrang te geven. Na een tijdje luisteren hoor ik ineens de zin: ‘LET’S TAKE A LISTEN…’

De zin kwam binnen als een bom: Mind blowing!! Hoe gewend zijn we niet aan de uitspraak ‘Let’s take a look’?! Nooit eerder was ik op het idee gekomen om eerst eens heel goed te luisteren. Net voordat ik ziek werd was ik al PIJNLIJK met mijn neus op de feiten gedrukt tijdens het lezen van 𝘚𝘰𝘤𝘳𝘢𝘵𝘦𝘴 𝘰𝘱 𝘴𝘯𝘦𝘢𝘬𝘦𝘳𝘴. Hoe goed wij mensen eigenlijk zijn in luisteren in het dagelijks leven. ECHT LUISTEREN. Spoiler Alert: WE SUCK at it!

Zou het niet beter zijn om soms met meer FOCUS te luisteren of iets opnieuw te beluisteren, in plaats van ‘een kijkje te nemen’ en direct over te gaan op handelen, regelen, fixen? Waar ik tijdens een coachingsessie helemaal kan OPGAAN in de ander en heel ACTIEF en BEWUST luister, kan ik heel goed in een SNELTREINVAART met veel LAWAAI door mijn eigen leven heen denderen. Dan is het lastig iets te horen…

Naast luisteren met je OREN, is het ook belangrijk om met je GEVOEL te luisteren. Voornamelijk in connectie tot je lichaam. Wat voel ik, waar voel ik dit en wat wil dit zeggen? Laten we onszelf een uitdagen om vaker de tijd te nemen om stil te staan en ACTIEF te luisteren. Naar ons LICHAAM, naar onze OMGEVING.

Hoe goed ben jij in luisteren naar een ander of naar jezelf? Wat vind je zelf fijn als je in gesprek bent met iemand?

✅ LUISTERCHECK ✅

                                            – Heb je de neiging iemand snel te onderbreken of laat je iemand uitpraten?
                                            – Neem je makkelijk een gesprek over; ‘ik had laatst ook..’, ‘ik ga ook vaak…’?
                                            – Hoe goed luister je eigenlijk naar jezelf?
                                            – Heb je door welke signalen je lichaam geeft en doe je hier ook iets mee?

– Heb je de neiging iemand snel te onderbreken of laat je iemand uitpraten?
– Neem je makkelijk een gesprek over; ‘ik had laatst ook..’, ‘ik ga ook vaak…’?
– Hoe goed luister je eigenlijk naar jezelf?
– Heb je door welke signalen je lichaam geeft en doe je hier ook iets mee?