Je comfort zone, durf jij er uit te stappen?

Onder comfort zone verstaan we de mentale ruimte waarin iemand zich op zijn gemak en niet bedreigd voelt. Je ervaart een comfortabel gevoel dat je niet graag opgeeft voor nieuwe, onbekende zaken. Toch voelt het achteraf vaak goed, nadat je de stap hebt gezet en voor iets nieuws hebt gekozen. Waarom is onze eerste reactie dan om dit niet te doen?

De grootste boosdoener is over het algemeen, jawel, ANGST. En zoals het spreekwoord ons al vertelt; angst is een slechte raadgever. Tijdens een kennismaking met danscoaching, afgelopen herfst, gaf een kunststudent bij een groepssessie aan ‘ik ben uit mijn comfort zone gestapt’. Hierdoor ontdekte ze wat ze graag wil als dansdocent; zekerder voor de klas staan en daar minder druk bij ervaren.

Als ik denk aan afgelopen jaar en angst overwinnen, uit mijn comfort zone stappen, denk ik aan mijn katje Saar. Ik heb lang over een kat aanschaffen nagedacht. Er waren steeds allerlei redenen om dit niet te doen; geen ervaring, niet meer spontaan dagenlang naar het buitenland kunnen, mijn huis was te klein, ik had nooit huisdieren gehad (vissen en een konijn vond ik niet meetellen), etc. etc.

Toch heb ik uiteindelijk de stap genomen, uit die verrekte comfort zone!
Ook al vond ik het heel spannend en is ze soms een draak i.p.v. een kat, we redden het wel, Saar en ik. Ze heeft me veel geleerd over mezelf, over dieren, over het leven. En ze brengt gezelligheid en veel knuffels, wat wil een mens nog meer? :).

Dus tot ziens angst en hallo nieuwe mogelijkheden!

Kun jij je een situatie herinneren waarbij je angst hebt overwonnen en de sprong in het diepe hebt gewaagd, naar het onbekende? En hoe je je daarna voelde?