Fotocredits Lisette Zeegers

Lachen is gevaarlijk en des duivels

Althans, dat dacht men vroeger. Gelukkig leven we niet meer in de middeleeuwen of tijdens de reformatie, anders was ik allang ‘des duivels’ verklaard… Vandaag de dag weten we wel beter. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat lachen gezond is en zelfs een therapeutisch effect kan hebben.

De glimlach, de slappe lach, de hoorbare lach, de grijnslach, de giechellach, het lachen als reactie op kietelen, de lachkick van een joint, allemaal hebben ze hetzelfde effect: De hersenen gaan endorfine en dopamine aanmaken waardoor je je LEKKERDER VOELT, het werkt STRESSVERLAGEND, het STIMULEERT je IMMUUNSYSTEEM en VERHOOGT je PIJNGRENS.

Naast lachen zijn er ook andere tools die je kunt inzetten om je stresslevels naar beneden te krijgen. Afgelopen winter kwam een ex-danser bij me langs. Ze nam stress van haar collega’s mee naar huis en daar wilde ze van af. Door te bewegen en dansen kwam ze tot een diepere laag en ontdekte ze hoe ze deze stress van zich af kon laten glijden. Ze was verrast dat danscoaching dit kon doen en zei ‘Ik had niet verwacht dat ik het zo BEVRIJDEND zou vinden!’

Dus heb je last van STRESS en wil je dit VERMINDEREN? Ga BEWEGEN en DANSEN, lekker LACHEN met vrienden of doe een ADEMHALINGSOEFENING, luister naar MUZIEK, zorg ervoor dat je lekker SLAAPT of SCHRIJF je gedachtes van je af.

Wat je ook doet, alles is beter dan STRESS ONDERDRUKKEN. Dát is pas des duivels, als je het mij vraagt.