Loslaten, LOSlaten, LOSLATEN

Kom op Eef; loslaten LOSlaten LOSLATENNNNNN. Jarenlang had ik dezelfde mantra. Dit is niet iets wat ik van nature goed kan, loslaten. Ik ben er wel steeds beter in geworden, maar in drukke en heftige tijden moet ik mezelf hier altijd weer even op wijzen.

Als ik ook dát vergeet te doen, kan ik er donder op zeggen dat uiteindelijk mijn lichaam op de noodrem trapt. Je zou toch denken dat je als danser / ex-danser je lijf door en door kent en de signalen die het lichaam je geeft direct oppikt. MISPOES, niet dus. Althans, deels. Ja je voelt hoe je lichaam er aan toe is, maar negeert dit in veel gevallen ook.

Vorige week maandag kwam Thijs bij mij in de studio voor een danscoachingsessie. Ook hij wilde zijn lichaam niet blijven negeren, maar het juist aandacht geven. Hij kwam erachter dat hij daarvoor aardig wat dingen moest loslaten, naast zijn spieren, en stapte na afloop de deur uit met een oefening die bij hem past. Iets wat hij direct kan inzetten als hij zijn lichaam en geest wil laten ontspannen.

Zelf hing ik een paar jaar geleden voor het eerst in een bungee, tijdens een workshop @bungeesuperfly. Hier kwam ik oog in oog te staan met mijn (niet altijd goed werkende) mantra; LOSLATEN. Me letterlijk overgeven aan de bungee, vertrouwen en durven laten gaan. Misselijkheid, frustratie, angstzweet, het kwam allemaal voorbij. Maar, uiteindelijk lukte het loslaten en voelde het zó goed, dat ik zelfs bungee-instructrice werd.

Linksom of rechtsom, je zult een keer ervaren dat je iets wilt loslaten en dat je dit niet voor elkaar krijgt. Dan is het prettig om te weten wat je kunt doen om dit proces tóch in gang te zetten. We hoeven natuurlijk niet allemaal in een bungee te klimmen om te leren of durven loslaten, als je maar weet wat werkt voor jou.

Heb je dit voor je gevoel al een eeuwigheid geprobeerd, zonder resultaat? Vraag gerust om hulp.

Het idee dat je alles zelf moet (kunnen) doen, mag je ook loslaten ;).