Wat is vrijheid voor jou?

Armen gespreid, gezicht omhoog gericht, wind die om me heen blaast. Ik ADEM diep in en voel me VRIJ. Als een vogel die op de wind door de lucht zweeft, maar met een touwtje om mijn middel waaraan een anker zit vastgebonden die op de zeebodem ligt, zodat ik niet wegvlieg het heelal in.

Ik sta bij een open veld, aan de kant van een landweggetje, waar mijn auto me veilig heeft heengebracht. De groene velden RIEPEN me, dus ik stopte aan de kant van de weg om mijn armen te SPREIDEN en adem te halen.

Ook al is het misschien een gekke gedachte, mijn auto voelt als mijn ‘vleugels’. Mijn ticket to freedom. Ik kocht ‘m toen ik ging freelancen, zodat ik altijd ‘ja’ kon zeggen tegen dansopdrachten op onmogelijke plekken – waar het OV niet kwam – en op onmogelijke tijdstippen.

Mijn auto staat voor mij symbool voor mijn VRIJHEID. Vanaf het moment dat ik ‘m heb kon ik mezelf redden en gaan en staan waar ik wilde.

Vrijheid…. Zeker vandaag de dag vind ik het een BELADEN en LASTIG woord en voel ik me een beetje schuldig dat ik dit woord met mijn auto associeer. Er zijn mensen die op dit moment niet vrij zijn. Door cultuur, door oorlog, door machtsmisbruik, door onderdrukking.

Niet lang geleden heeft de hele wereldbevolking kunnen ervaren hoe het voelt om NIET VRIJ te zijn in de keuzes die je maakt, toen corona ons leven binnensloop en de boel op zijn kop zette.

Toch is het voor mij belangrijk dat ik in lastige en moeilijke tijden het gevoel van vrijheid – wat dat blik op 4 wielen me geeft – kan OPROEPEN. Het zorgt ervoor dat ik POSITIEF blijf, STEVIG in mijn schoenen sta en een betere BALANS heb in mijn leven.

Wat geeft jou dit gevoel, van vrijheid? Is het ook een voorwerp, of een herinnering of een persoon? En heeft dit jouw leven veranderd?