Wat vertelt jouw lichaam?

Het lichaam, iets wat altijd bij je is en wat je iedere dag van A naar B brengt. Superhandig en altijd tot je beschikking. Je lichaam laat je meestal niet ter plekke in de steek, zoals je fiets die ineens een lekke band heeft, nét als je haast hebt. Je auto, waar ineens iets aan mankeert, of de tram die ineens niet komt opdagen. Toch geeft je lichaam je de hele dag wel bepaalde signalen af om je te vertellen hoe je er voor staat. Maar voel je dat wel, registreer je dit? En heeft het vaak te maken met basisdingen als eten en naar de wc moeten, of geeft je lichaam ook signalen af bij bepaalde emoties? En herken je die signalen ook?

Een van mijn vriendinnen wees me laatst op dit artikel:
https://www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5235806/hoofd-ratio-lichaam-emotie-luisteren

Ze weet dat ik altijd al een grote interesse heb gehad in de mens en hoe de geest invloed kan uitoefenen op het lichaam. Zeker nu ik werk als danscoach en ik dus letterlijk met mijn neus steeds op dit feit gedrukt wordt.

*Eczeem
*Spierpijn
*Rugklachten
*Hoofdpijn, etc.

Vaak hebben lichamelijke klachten te maken met de conditie van je geest en hoe je je voelt. Uit wetenschappelijke onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gedaan, blijkt dat trauma’s en bijbehorende sensaties opgeslagen kunnen zitten in het bindweefsel. Emotie die onderdrukt wordt, gaat vastzitten in het lichaam en kan zo voor klachten en blokkades zorgen.

Als we kijken naar het woord emotie (wat komt van emovere) dan betekent dit letterlijk; ergens uit bewegen / naar buiten bewegen. Het lijkt dus ideaal en logisch om emoties via beweging te ervaren en zo uit je systeem te laten vloeien, zoals bij danscoaching. Maar vaak zijn we ons niet eens bewust van onze emoties en welke emoties er überhaupt aanwezig zijn.

In dit geval kunnen we dan weer terug gaan naar ons lichaam en dit als graadmeter gebruiken. Wat vertelt jouw lichaam je, hoe voelt je lichaam aan, wat ervaar je als het lichaam in beweging komt. Zo kom je meer te weten over jezelf, jouw lichaam én over je geestelijke staat van zijn.

Tijdens het bewegen komt serotonine vrij en dit verbetert je stemming en geluksniveau. Dus ook al weet je niet precies waarom, wat, waar, je kunt in ieder geval gaan bewegen om je daarna beter te voelen.

Super interessant toch?! Hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en hoe ze kunnen samenwerken, of elkaar soms juist enorm in de weg kunnen zitten.

Wat vertelt jouw lichaam? Ervaar jij lichamelijke reacties op emotionele ervaringen?